Foto: SVT

Stora Sundby – ett sagoslott med siffermagi

Publicerad

Nu när sommaren är här är det många som besöker de sörmländska slotten. Inte minst det sagolika Stora Sundby. Och i förra veckan bjöd slottsherren Johan Klingspor oss på en rundtur.

Många har sett det på håll. Kanske från riksväg 56 strax utanför Eskilstuna. Några tinnar och torn som sticker upp bakom träden precis intill Hjälmaren. I den unika byggnaden ägs av släkten Klingspor sedan 1937, men slottet har en mycket längre historia än så.

– I slutet på 1400-talet började man bygga på den här platsen. Och i mitten av 1500-talet stod en borg klar som då kallades för Sundbyhus. Familjen Sparre som var ägare flyttade dit under tidigt 1500-tal, medans bygget pågick, säger Johan Klingspor, slottsherre.

Tack vare Ivanhoe

I början av 1800-talet hade dock familjen Sparre gått bort och borgen köptes av den förmögne greven Carl de Geer. Hans hustru Ulrika var mycket intresserad av Sir Walters Scotts romaner om riddaren Ivanhoe och hon önskade sig därför en riddarborg i stil med de som fanns i böckerna. Sagt och gjort byggdes borgen om till det slott som står där än idag.

– Det gav inspiration och en arkitekt vid namn Robinson kontaktades. Han fick i uppdrag att göra om den medeltida borgen till det här sagoslottet, säger Johan Klingspor.

Slottet är beläget några mil utanför Eskilstuna. Precis intill Hjälmaren. Foto: SVT

Planerats i detalj

Johan Klingspor. Foto: SVT

Slottets utformning är också en historia i sig. Det har nämligen fyra stora torn, 12 små, 52 rum och 365 fönster, detta för att symbolisera årstiderna och årets månader, veckor och dagar.

– Men vad som är sju vet vi inte. Det är höljt i dunkel, säger Klingspor.

Vill flytta till något mindre

Och slottsherren älskar sin unika boning. Även om han skämtsamt säger sig längta efter att någon gång bara sköta om ett rum och kök.

– Jag skulle ju gärna vilja ha något som är lite mindre än 4000 kvadratmeter, det måste jag säga. Det är jättekul att bo här, men det skulle vara lämpligt att yngre krafter tog över. Jag tycker inte att det känns avlägset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.