Stort behov av familjehem i Nyköping: ”Söker inga superfamiljer”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på familjehemsplatser i Nyköping. Nu har det startats en kampanj för att få fler hushåll att vilja ta på sig uppdraget – samtidigt som utsatta barn står i kö för en plats i ett familjehem.

Enligt Anna-Karin Rentoft Wivegg på familjehemsenheten vid Nyköpings kommun så är behovet påtagligt. Även om hon inte kan uppge några exakta siffror så är det barn som just nu väntar på en placering i familjehem.

– Vi har ett kontinuerligt behov av att utöka våra samarbeten med familjer som kan tänka sig att ta emot barn, säger hon.

Får ersättning

För att vara familjehem får de som ställer upp betalt en viss summa per barn och månad. Det handlar dels om en omkostnadsersättning och dels om ett arvode. Exakt hur stor summan blir varierar beroende på barnets behov och ålder. Men för ett barn mellan 0 och 12 år är arvodet minst 6600 kronor. Detta enligt Sveriges kommuner och regioners fastslagna ramar, som även Nyköpings kommun följer.

Trygga barnens tillvaro

Barnet har en egen handläggare och familjehemmet i sin tur har en familjehemssekreterare som arbetar med att vägleda och stödja. Dessa två jobbar tillsammans för att trygga barnets tillvaro i det nya hemmet.

– Målet är alltid att barnen ska återförenas med sina biologiska föräldrar. Men i vissa fall så går inte det och då behöver barnet få växa upp i sitt familjehem, säger Anna-Karin Rentoft Wivegg.

I videoklippet hör du Anna-Karin Rentoft Wivegg om vad det är för typ av familjer som behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.