Kommunerna varnar: ”Använd inte vatten i onödan”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna Strängnäs energi och miljö uppmanar invånarna att tänka efter innan man vattnar gräsmattan eller fyller poolen.

Värmeböljan som nu lägger sig över Sörmland har redan fått konsekvenser. Invånarna i Strängnäs och Eskilstuna ombeds att inte använda vatten i onödan den närmaste tiden.

Köper från Stockholm

Strängnäs kommun köper sitt vatten av Stockholm vatten och avfall som i sin tur gått ut med en varning för att nivåerna i vattenmagasinen är låga.

– Baserat på situationen i Stockholm med omnejd så går vi ut med den här uppmaningen, säger Admir Ibrisevic, chef för vatten och avlopp på Strängnäs energi.

I Eskilstuna går vattenverken på högtryck, men kapaciteten är begränsad och därför uppmanas även Eskilstunaborna att vara sparsamma.

När nu denna värmebölja slår till innan semestertid räknar man med att fler än normalt är hemma och använder vatten. Exempel på onödigt dricksvattenanvändande enligt kommunerna är att köra vattenspridaren, fylla en pool eller tvätta bilen.

”Ingen kris”

Det råder dock inget bevattningsförbud ännu.

– Det är ingen kris men vi uppmanar ändå medborgarna att använda vattnet med försiktighet, säger Admir Ibrisevic.

Tips för att spara vatten

  • Duscha istället för att bada
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner

Källa: Eskilstuna Strängnäs energi och miljö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.