Agneta Von Schoting, socialchef på Strängnäs kommun. Foto: TT/SVT

Höjda och sänkta hyror för funktionshindrade i Strängnäs

Publicerad

De kommunala hyrorna för äldre och personer med funktionsnedsättning ska jämnas ut i Strängnäs, då kommunen anser att de är orättvisa. Och för att personer med funktionsnedsättning som får en höjd hyra ska klara sina kostnader införs ett kommunalt bostadstillägg.

– En del kommer inte få någon större skillnad alls, en del kommer att få en högre hyra och några kommer att få en lägre, säger Agneta von Schoting, socialchef på Strängnäs kommun.

Anledningen till att kommunen ser över hyrorna för personer med funktionsnedsättning och äldre är för att man anser att de i dagsläget är orättvist satta.

– Det är inte rättvist eftersom vi subventionerar hyrorna för vissa personer, som i nya gruppbostäder, men inte för alla. Därför ska vi räkna om hyrorna så att de blir mer rättvisa utifrån den standard hyresgästen har i lägenheten, säger hon.

Kan införas i juni

Vissa personer kommer därmed få en högre hyra och för att de ska klara sina kostnader är förslaget att det införs ett kommunalt bostadstillägg. De som skulle omfattas av detta är personer med funktionsnedsättning som har kvar mindre än 5 313 kronor i månaden efter att hyran är betald.

– Tanken är att man ska kunna ha en rimlig kostnad för sin bostad.

Förslaget kommer att tas upp i kommunfullmäktige i slutet av mars och om det klubbas igenom kan det komma att genomföras i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.