Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, fick ett av breven. Den 42-årige mannen greps på Arlanda flygplats i maj. Foto: TT/SVT

Strängnäs kommunalråd dödshotades – nu åtalas 42-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-årige man som misstänks för att ha dödshotat en lång rad politiker, bland annat kommunalrådet i Strängnäs Jacob Högfeldt (M) och 21 statsråd i regeringen, åtalas nu vid Stockholms tingsrätt.

Mannen misstänks bland annat för att ha skickat ett brev med ett vitt pulver och texten ”snart är du död” till Strängnäs kommunalråd Jacob Högfeldt. Brevet skickades i augusti förra året.

– Att den här typen av agerande lagförs är viktigt för att värna vår demokrati och möjligheterna att få invånare att vilja engagera sig politiskt, skrev Högfeldt i en kommentar till SVT efter att mannen greps i maj.

Pulverhot mot Strängnäspolitiker
Bild på brevet till Högfeldt ur polisens förundersökning Foto: Polisen

Han ska även ha skickat liknande hotbrev till 21 statsråd i regeringen, bland annat statsminister Stefan Löfven (S). Breven skickades till deras hemadresser.

Nekar till brott

– Jag menar att han ägnat framkalla allvarlig fruktan för de som mottagit breven. Brotten är grova eftersom hoten påtagligt förstärkts med att det i varje brev funnits ett pulver som framstått som giftigt och explosivt, säger förundersökningsledare Eva Wintzell i ett pressmeddelande.

42-åringen har i polishör nekat till att ha skickat några brev. Pulvret visade sig efter analys vara ofarligt.

Förutom grovt olaga hot åtalas mannen även för försök till mord. Detta för att han misstänks ha skickat en brevbomb till ett företag i London.

42-åringen, som är från Gullspång, greps av Säpo i våras när han landade med ett plan från Thailand på Arlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pulverhot mot Strängnäspolitiker

Mer i ämnet