Misstänks ha skickat pulver till politiker – häktad i sin frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ha skickat ett hotbrev med vitt pulver till Strängnäs kommunalråd Jacob Högfeldt misstänks också ha hotat andra politiker och offentliga personer. Enligt åklagare Eva Wintzell är bevisläget gott, det finns bara ett problem – mannen är försvunnen.

Det var i augusti förra året som Strängnäs kommunalråd Jacob Högfeldt fick ett kuvert med vitt pulver och en lapp där det stod ”snart är du död” skickat till sig.

Utredning snart klar

Sedan dess har en polisutredningen pågått och en man som misstänks ligga bakom hotet har identifierats. Samme man misstänks även ligga bakom hot mot andra politiker och offentliga personer. Kammaråklagare Eva Wintzell leder utredningen mot mannen, och säger att den del som handlar om olaga hot börjar bli klar.

Pulverhot mot Strängnäspolitiker

– Det finns teknisk bevisning och sedan knyts han till breven, säger hon.

Misstänks även för mordförsök

Ändå går det inte att säga när ett åtal kan väckas, det eftersom mannen inte har kunnat gripas. Han är sedan en tid tillbaka häktad i sin frånvaro och polisen vet inte vart han befinner sig.

Mannen misstänks dessutom nu för ytterligare ett brott, ett mordförsök som ska ha skett någonstans i utlandet. Det brottet ska inte vara kopplat till hoten och inte vara riktat mot någon politiker eller offentlig person, uppger Eva Witzell. I övrigt vill hon inte ge några detaljer med hänsyn till förundersökningssektretessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pulverhot mot Strängnäspolitiker

Mer i ämnet