Strängnäs kommun löste sommaraktiviterna trots att det inte blev något statsbidrag i år. I klippet berättar enhetschefen Marcus Delving hur man gjorde och Iris Endhoven berättar om de aktiviteter som hon arrangerar för barnen. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Så räddades aktiviteterna för unga – då statsstödet försvann

Publicerad

Sedan fyra år tillbaka har Strängnäs kommun fått pengar av staten för att satsa på barn och unga. I år uteblev stödet. Ändå satsar man lika kraftfullt på sommaraktiviteter för barn och unga som tidigare år.

Staten har tidigare stått för en pengapott som ska gå till kommuners satsningar på barn och unga i åldern sex till 15 år, och i Strängnäs har pengarna använts för att arrangera sommaraktiviteter för barn och ugna.

Pengarna, som var en resultatet av en satsning som sträckte sig över fyra år från staten, uteblev i år för samtliga kommuner eftersom fyraårsperioden tagit slut.

Dagliga aktiviteter

Strängnäs kommun, som hade vant sig vid pengarna, valde i stället att gå samman med RF Sisu, tidigare Sörmlandsidrotten, och tillsammans arrangera flera evenemang för barn och unga runt om i kommunen under sommaren 2020. Många av aktiviteterna hålls dagligen på Visholmen.

Iris Endhoven är en av alla aktivitetsledare. Just den här dagen står volleyboll på schemat.

Hör henne berätta om varför hon tycker möjligheten till sommaraktiviteter för barn och unga är så viktig i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.