Piloter larmar om stress och skrämselkultur hos Ryanair

Uppdaterad
Publicerad

På Ryanair tvingas stressade piloter att flyga gratis, trots att de kan vara så trötta att de somnar under flygningen. Uppgifter som tillbakavisas av bolaget.

Det rapporterar Sörmlands Nyheter i dag. Flera piloter som tidningen pratat med vittnar om stora problem inom bolaget.

– Det är en ständig stress att flyga för Ryanair och det finns en skrämselkultur inom bolaget. Det får massor med effekter bland annat att man inte sjukskriver sig när man är sjuk eftersom man dels inte får lön, dels riskerar att få sparken om man är sjuk mer än någon enstaka gång, säger en Ryanair-pilot till SN.

Ryanair svarar i ett mail till Östnytt att piloter visst sjukskriver sig regelbundet och att antalet sjukanmälningar till ochmed ökat de senaste åren bland kontraktsanställda piloter.

Somnar under flygningar

En pilot som exempelvis är sjuk eller sovit dåligt ska egentligen inte flyga. Men eftersin Ryanairs piloter bara får betalt för den tid de flyger enligt schema innebär det att piloter gör det ändå.

– Jag vet inte hur många gånger jag flugit med kollegor som är så trötta att de inte kan hålla ögonen öppna och måste sova tio minuter under flygningen. Även om det enligt regelverket är tillåtet kan ingen hävda att det är säkert, säger en pilot till SN.

I sitt svar tillbakavisar Ryanair påståendet och säger att piloterna arbetar efter ett schema och visserligen inte får övertid men att de arbetar på sådana skift att övertid inte påverkar nästa dags skift.

Flyger trots trasiga plan

Enligt piloterna saknar bolaget egna tekniker på flera baser, vilket innebär att reparationer kan ta flera timmar. Något som enligt en källa gör att kaptener flyger ändå, eftersom de inte får betalt vid försening.

– Det kan vara något så enkelt som en glödlampa som är trasig och det i sig är inget fel och det går utmärkt att flyga med en trasig lampa. Men blir det flera sådana småsaker blir det till slut en händelsekedja som kan få förödande konsekvenser. Sedan är det inte så att Ryanair uppmanar oss att flyga med trasiga flygplan, tvärtom. Men då man vet att man annars inte får lön eller inte får flyga dagen efter och då missar den lönen så finns det piloter som fattar dumma beslut och låter plånboken styra, säger piloten till SN.

Ryanair tillbakavisar kritiken

Ryanair har hotat Sörmlands Nyheter med stämning och hävdar att inget av påståendena stämmer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.