Kvinna fick vänta 4,5 timmar på strokebedömning

Uppdaterad
Publicerad

Trots att läget bedömdes vara akut fick en äldre kvinna vänta 4,5 timmar på läkarbedömning på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. När hon väl träffade läkare visade det sig att hon körts till fel sjukhus. Nu kommer kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Kvinnan hade plötslig huvudvärk, förvirring, yrsel och kräkningar när hon kom in till akutmottagningen. Det misstänktes först att hon var magsjuk, varför hon isolerades i ett eget rum, och det uppmärksammades inte när hennes tillstånd försämrades.

Hennes tillstånd borde ha lett till en snabb undersökning och tät övervakning, enligt IVO. Men så skedde inte.

Trasig röntgenapparat

Först efter 4,5 timmar fick hon träffa en läkare och visade då symptom på stroke. Men då fick hon flyttas till Mälarsjukhuset i Eskilstuna – eftersom röntgenapparaten på Kullbergska sjukhuset var trasig.

IVO är kritisk till hela kedjan av brister i Kullbergskas hantering av kvinnans fall.

”Hög arbetsbelastning”

Arbetsbelastningen var hög den aktuella kvällen, enligt sjukhusets yttrande. Verksamhetschefen vid medicinkliniken skriver till IVO att han beklagar det som hänt.

Han skriver även att kliniken brukar styra om patienter med misstänkt stroke direkt till annat sjukhus, eftersom röntgenapparaten är trasig, men att det inte skedde den här gången då kvinnan först inte misstänktes ha stroke.

Totalt tog det 13 timmar innan kvinnan fick något läkemedel mot stroken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.