Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingenjörstudenten Jesper Strömbäck äter nudlar för att spara pengar. Hör honom berätta om hur han tänker kring ekonomin i höst. Foto: Fanny Asplund/SVT

Eskilstunastudenten Jesper om ekonomin i höst: ”Det kommer bli tuffare”

Uppdaterad
Publicerad

Med 11 088 kronor i månaden från CSN är studenter en grupp som drabbas hårt av inflationen och de stigande priserna. Eftersom ersättningen från CSN inte höjs förrän nästa år kan hösten bli tuff.

Jesper Strömbäck är ingenjörsstudent vid Mälardalens universitet, MDU, i Eskilstuna. Han har nyligen flyttat hemifrån och blivit varse om de höga priserna.

– Elpriset chockade mig lite grann, säger han.

Ska göra en budget

Via MDU har Jesper Strömbäck tre stycken extrajobb, vilket gör att han inte oroar sig över ekonomin i höst. Men han berättar att han funderar på att göra upp en budget.

– Det kommer bli tuffare, säger han. 

Har bytt butiker

För att spara pengar har han och studentvännerna börjat köpa matvaror med lågprismärken och handlar allt oftare på lågpriskedjor. Enligt Jesper Strömbäck lagar en del studenter numer andra typer av maträtter än innan, rätter med billigare ingredienser.

Själv köper han bara gurka och fryst broccoli i grönsakssväg.

– Men jag vet inte, det kanske egentligen är för att jag har blivit lite lat när jag måste laga mat varje dag.

I klippet berättar Jesper Strömbäck vad han kommer behöva spara in på i höst och hur ofta han planerar att äta nudlar den här terminen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.