Studsviksområdet ligger längs kusten, tre mil utanför Nyköping. Foto: SVT

Studsvik om en ny forskningsreaktor: ”Skulle passa bra in”

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Studsvik AB välkomnar företaget Blykallas ambition om att bygga en forskningsreaktor utanför Nyköping. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Studsvik AB skriver vidare att det svenska bolaget Blykallas planer passar väl in i andra forsknings- och utvecklingsaktiviteter som redan äger rum på Studsvik.

Studsvik har avböjt en intervju, men kommenterar planerna i ett mejl:

– Vi ser positivt på att Blykalla utvärderar Studsviksområdet som en möjlig plats för sin forskningsreaktor, vilket skulle kunna passa bra in med övrig verksamhet på Studsviksiten. Vi ser fram emot att bidra med vår expertis inom kärnbränsle och reaktormaterial till mycket effektiva avfallslösningar till Blykallas utredning och hoppas att Studsviksiten kan passa för deras reaktor, säger Joakim Lundström, VD Studsvik Nuclear AB.

Bolaget Blykalla vill massproducera SMR:er, alltså små modulära reaktorer, men för att göra det krävs det att forskningsreaktorn byggs. Ambitionen är att forskningsreaktorn ska stå klar 2028.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.