Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studsvik har tidigare haft kärnkraftsreaktorer och därför tycker Blykallas tekniska chef och medgrundare Janne Wallenius inte att Nyköpingsborna behöver oroa sig. Foto: Urban Ermling/SVT

Nytt kärnkraftverk kan byggas i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nästa kärnkraftverk ska byggas i Studsvik utanför Nyköping. I alla fall om bolaget bakom projektet, Blykalla, får som de vill. Bolaget vill utveckla sin teknik för att bli först i Sverige med nya kärnkraftverk – enligt tidsplanen 2030. 

– I vår värld är det i morgon bitti, vi får jobba hårt för att det ska bli verklighet, säger Blykallas Janne Wallenius. 

Det svenska bolaget Blykalla, med KTH-forskaren Janne Wallenius i spetsen, har utvecklat ett nytt stål för att kunna använda blykylning i kärnkraftsreaktorer. De satsar nu på små modulära reaktorer, så kallade SMR:er.

Planen är att massproducera SMR:er, och då är första steget att bygga en forskningsreaktor i Studsvik utanför Nyköping.

– Vi vill undersöka möjligheten att bygga vår forskningsreaktor på Studsvik, eftersom de har rätt typ av tillstånd för att bygga sådana anläggningar. Det är ett unikt tillstånd, jag känner inte till någon annan plats i västeuropa som har det, säger Blykallas tekniska chef och medgrundare Janne Wallenius.

Ingen större fara för Nyköping än tidigare

Forskningsreaktorn kommer alltså inte kopplas upp på elnätet, och därmed inte leverera el. Den ska snarare användas för att testa den nya tekniken och kunna visas upp för framtida investerare. Studsvik har tidigare haft kärnkraftsreaktorer på marken, och Janne Wallenius tycker inte att Nyköpingsborna behöver oroa sig.

– De har ju haft en forskningsreaktor från 60-talet på platsen förut. Så jag skulle inte säga att det finns några andra risker som de inte redan varit med om förr, säger han.

Optimistisk tidsplan

Blykalla har en optimistisk tidsplan – år 2028 ska forskningsreaktorn stå klar och 2030 ska kommersiella reaktorer kunna kopplas på elnätet. Om det blir så springer de om det statligt ägda elbolaget Vattenfall, vars plan är att deras SMR:er ska tas i bruk i början på 2030-talet. Vägen dit är dock kantad av långdragna tillståndsprocesser, som enligt Wallenius tar åratal.

– Möjligtvis behöver vi behöva göra vissa förändringar i vårt koncept för att få tillstånd, men att vi kommer att få det är jag ganska övertygad om, säger Janne Wallenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.