SD vill se kärnkraft i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Jönköping har skrivit en motion om att utreda möjligheterna att starta en typ av mindre kärnkraftverk i kommunen. Enligt motionen är det på gång ett sådant arbete i andra kommuner.

Johan Edvardsson och Bengt Blom från Sverigedemokraterna i Jönköping har lämnat in en motion om att utreda möjligheterna till småskalig kärnkraft i kommunen. I motionen skriver de:

”En etablering av små modulära reaktorer (SMR) i vår kommun skulle ge oss en mängd unika fördelar”.

Riksdagsledamot Angelica Lundberg (SD) tror att förslaget kommer att tas emot positivt i fullmäktige.

– Vi tror att den här frågan är viktig för de flesta partier. Det är viktigt med framtidens energiförsörjning och det är bra att Jönköping går i bräschen för den utveckling som vi vill ha, säger hon.

Uppe i fler kommuner

Enligt motionen har tre andra kommuner i landet uppe frågan politiskt; Norrköping, Karlskoga och Uppsala.

Det här är ännu en lösning på väldigt lång sikt, hur ser du på kritiken om avsaknad av åtgärder som kan göra skillnad här och nu?

– Det är beklagligt att de som styrt landet före oss inte har tagit det här på allvar. Det finns tyvärr inga andra åtgärder för energiproduktion, det gör det ännu viktigare att vi startar upp frågan nu.

I januari presenterade regeringen ett förslag som ska möjliggöra att nya kärnkraftsreaktorer byggs på fler platser i landet. Se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) under en pressträff där förslag om ändrad kärnkraftslagstiftning presenteras. Foto: Marko Säävälä

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.