Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bryggeriägaren Johan Ek om den kris som väntar bryggeribranschen och hur han ser på den närmsta framtiden. Foto: SVT

Stundande kris i bryggeribranschen – mikrobryggerier kan tvingas lägga ner

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning från Sveriges oberoende bryggerier visar att skenande kostnadsökningar hotar svenska mikrobryggeriers överlevnad. Fler än ett av tio bryggerier uppger att de sannolikt kommer behöva lägga ner verksamheten om ingen förändring sker.

I undersökningen framgår också att fler än 8 av 10 bryggerier uppger att ökande inflation och oförutsägbara elräkningar kommer att få betydande negativa effekter på deras verksamhet under 2023. Johan Ek driver ett mikrobryggeri utanför Stallarholmen, och vill det sig illa menar han, så kan det bli tufft att fortsätta bedriva verksamhet på det sätt de gör idag.

– Vi har aldrig haft stora marginaler i den här branschen, de har alltid varit väldigt låga. Får vi ännu mindre marginaler nu så blir det näst intill omöjligt att leva på det, säger han.

”Förbereder oss för kris”

Läget i deras verksamhet är för tillfället under kontroll, men det kan förändras väldigt fort menar Johan Ek, speciellt när deras bundna elavtal går ut i juni.

Hör bryggeriägaren Johan Ek om den kris som väntar bryggeribranschen och hur han ser på den närmsta framtiden. Foto: Per Elfström/SVT

– Det är inte kris just nu, men vi förbereder oss för en kris. Vi minskar på personalens arbetstider för att minska lönekostnader och sådana saker, säger han.

I klippet hör du bryggeriägaren Johan Ek om hans syn på den närmsta framtiden och det tuffa kostnadsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.