När skolan och elevhälsan har stängt under sommaren blir det svårare för unga som mår dåligt att få hjälp. Flera andra aktörer har också begränsad verksamhet sommartid. Foto: SVT Design

Svårare för unga som behöver stöd på sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan bland barn och unga tar inte semester. Det gör däremot många av de verksamheter som erbjuder stöd och hjälp.

Bris, barnens rätt i samhället, får många samtal från unga som mår dåligt under sommarlovet.

– Då hör de av sig till oss, när deras vanliga ställen dit de brukar vända sig har stängt, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Många av ungdomsmottagningarna i Sörmland har begränsad verksamhet under semesterperioden.

– Det haltar ju under sommaren, men man gör så gott det går. Som jag ser det är det inte svårt att få hjälp att testa för könssjukdomar, men däremot kan det vara svårt att få tid för samtal om kuratorn går på semester. Men då hänvisar vi vidare, säger Susanne Friman, barnmorska på ungdomsmottagningen i Strängnäs och länsgemensam samordningsbarnmorska i Sörmland.

Samtidigt är det också ett lägre tryck på verksamheten under sommaren.

Färre som söker hjälp

Många pågående vårdkontakter, till exempel inom barn- och ungdomspsykatrin, gör också uppehåll sommartid.

– På sommaren måste vi använda de tider vi har till de som mår allra sämst, förklarar Sofia Mossfeldt, tillförordnad chef för Bup i Sörmland, som också påpekar att det är sällan som ungdomar själva söker hjälp på Bup. Oftast är det föräldrar, eller andra vuxna som hör av sig.

Men även här upplever man att trycket är lägre sommartid.

– Det är svårt att veta om man väntar med att söka hjälp eller om man faktiskt mår bättre sommartid. En del unga mår sämre när rutiner bryts, men det är också många som mår väl av att få en paus, säger hon.

Väljer någon man känner

Även socialtjänsterna erbjuder stödverksamheter dit även unga kan vända sig.

– Men det är inte så många unga som tar kontakt med oss direkt. De flesta vänder sig till någon de redan känner och har haft kontakt med. Men de är väldigt välkomna att vända sig till oss, säger Lena Söderqvist Määttä, chef för mottagningsenheten IFO i Eskilstuna.

Men Bris vill även uppmana alla vuxna att bli bättre på att se barn och unga.

– Om man är orolig för ett barn eller en ung person, bör man ta den oron på allvar och fråga hur det är. Man kanske inte får det där raka svaret man hoppas på, men man får fråga igen och igen. Då visar man att man är en person som jag kan vända mig till, säger Catarina Nylund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.