Svårare laga valsverket än befarat

Publicerad

Valsverket på SSAB i Oxelösund kommer att fortsätta stå still en bit in på nästa år. Haveriet, som inträffade förra veckan, visade sig vara svårare att lösa än befarat.

Det var i onsdags förra veckan som valsverket i Oxelösund, som precis genomgått ett stort underhåll, havererade när produktionen skulle återupptas.

Läs mer: Genomgick underhåll – sedan havererade valsverket

Orsaken visade sig vara en kortslutning i en transformator. Enligt ett pressmeddelande från SSAB framgår det att transformatortypen är skräddarsydd för valsverket i Oxelösund och att det inte finns någon liknande i lager hos leverantören.

I stället måste transformatorn renoveras.

”En exceptionell händelse”

Per-Olof Stark, Special Steels VD, kommenterar i pressmeddelandet:

– Vi gör naturligtvis allt vi kan för att motverka de negativa effekterna. Härdlinjerna i Oxelösund kan försörjas med plåt från övriga orter och vi kan, där så är möjligt, omfördela volymer till övriga produktionsorter.

– Men vi kommer inte ifrån det faktum att detta är en exceptionell händelse och leveranserna till våra kunder kommer att påverkas negativt, vilket jag beklagar djupt.

Större bortfall än befarat

SSAB Special Steels planerar att återstarta valsverket i mitten av januari. Bolaget räknar med ett produktionsbortfall motsvarande 40.000 ton, vilket kommer att påverka resultatet under fjärde kvartalet 2016 och första kvartalet nästa år.

Förra veckan uppskattade man att bortfallet skulle landa på 25.000 ton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.