132 bussar konverterades från diesel till raps Foto: SVT

Sveriges första fossilfria bussflotta på plats

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet drivs all busstrafik i Sörmland på raps, och länet är det första i landet som har en hel fossilfri bussflotta.

Före årsskiftet drevs hälften av Sörmlands busstrafik fossilfritt. Efter ett politiskt beslut går i dag hela bussflottan på naturprodukten raps.

Under det senaste halvåret har 132 bussar konverterats från diesel till rapsmetyler eller RME.

– Vi kommer inte att köra på diesel, vilket är ett fossilbränsle. I stället kör vi på det som växer på åkrarna och är gult, vackert och luktar gott. Det är bättre för miljön när vi inte pumpar ut en massa råolja ur marken, säger Andrew Nilsson, verkstadschef på trafikbolaget Nobina.

”Kommer lukta som pommes frites”

Det är Länstrafiken Sörmland som gör en miljösatsning på den lokala och regionala busstrafiken. Tanken med omställningen är att sluta förbruka jordens resurser och i stället använda förnybar energi. Naturen ska alltså märka skillnaden – men inte resenärerna. Nästan i alla fall.

– Möjligtvis kan det ryka lite mer från våra värmare och så kan det bli en annan doft. Det kommer att lukta lite som pommes frites, säger Andrew Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.