Maria Chergui (V) i debatt med Kim Fredriksson (SD). Foto: Lars Adolfsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Eskilstuna kräver tillstånd för att tigga

Uppdaterad
Publicerad
Eskilstuna kommun inför tillståndskrav för tiggeri. Beslutet kom efter en lång och het debatt i fullmäktigesalen. Nu ska ärendet vidare till länsstyrelsen.

Beslutet innebär att den som vill tigga på allmän plats måste söka tillstånd hos polisen. Bakom beslutet låg en lång debatt i kommunfullmäktige där majoriteten, bestående av S, M och C, tillsammans med Sverigedemokraterna röstade igenom förslaget med klar majoritet.

– Jag tror de flesta är överens om att vi inte vill att människor ska leva i den här situationen men sen landat vi i olika slutsatser på hur vi ska komma till rätta med det, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Förändrar stadgan

I detalj innebär beslutet en förändring av den lokala ordningsstadgan som förbjuder ”passivt pengainsamlande” utan tillstånd.

 – Det här är en historisk dag i Eskilstuna kommun. Jag önskar att jag inte stod här och att vi inte hade en majoritet som vill förbjuda fattigdom, och vill sparka på dem som redan ligger, sade Maria Chergui (V) under debatten.

Till nästa instans

Tidigare har Vellinge kommun i Skåne beslutat om ett förbud mot tiggeri i de lokala ordningsföreskrifterna, men det stoppades av länsstyrelsen. Något som även Eskilstuna kommun riskerar efter dagens beslut.

Beslutet börjar gälla den första oktober om det inte stoppas av länsstyrelsen.

SVT rapporterade · Tiggeritillstånd debatteras i Eskilstuna

Tiggeriförslaget - det här gäller
  • Enligt svensk lag är det inte tillåtet för en enskild kommun att förbjuda tiggeri.
  • Istället vill majoriteten (S, M och C) i Eskilstuna kommun ändra i de lokala ordningsföreskrifterna så det blir förbjudet att tigga utan tillstånd.
  • I praktiken innebär det att personer som vill tigga på en allmän plats först blir tvungna att ansöka om ett tillstånd hos polisen. Tiggare utan tillstånd får böta.
  • Majoritetens förslag har fått stöd av Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och en politisk vilde från MP har uttalat sig emot förslaget.
  • Tidigare har Vellinge kommun i Skåne beslutat om ett förbud mot tiggeri i de lokala ordningsföreskrifterna, men det stoppades av länsstyrelsen. Något som även Eskilstuna kommun riskerar efter dagens beslut.
09.01
Hej! 
Nu är jag på plats i fullmäktigesalen i Eskilstunas stadshus och fullmäktigesammanträdet har just börjat. 
09.02
Först blir det upprop, och därefter är det sex andra punkter på dagordningen innan frågan om att införa krav på tiggeritillstånd kommer upp. Det är svårt att säga vilken tid det blir.
09.05
Fullmäktigesalen i Eskilstuna stadshus är fullsatt. Foto: Lars Adolfsson
 
09.08
Tiggeriförslaget handlar i praktiken om en ändring av den lokala ordningsstadgan, där man vill göra det tillståndspliktigt med passivt pengainsamlande, eller tiggeri, ungefär på samma sätt som det krävs tillstånd för torghandel och liknande.
09.09
Om det är någon som sitter med fullmäktigehandlingarna och undrar vilken punkt det handlar om, så är det punkt 12: Revidering av de lokala ordningsföreskrifterna för Eskilstuna kommun.
09.11
Mötet har alltså börjat, men det är några punkter kvar. 
Under tiden tänkte jag försöka göra en summering av den här tiggerifrågans väg hit till fullmäktige ...
09.14
Förslaget togs upp i kommunstyrelsen i januari i år. Den politiska majoriteten S,M och C föreslog att man skulle införa tillståndskrav för tiggeri i den lokala ordningsstadgan, som kommunen själv beslutar om. 
En majoritet av kommunstyrelsen godkände förslaget skickades ut på remiss under våren. 
 
09.16
Flera remissinstanser hade invändningar mot förslaget, till exempel polisen och Eskilstuna stadsmission. 
Det ursprungliga förslaget omarbetades, men det enda som egentligen blev skillnaden var att tiggeritillståndskraven skulle gälla fler områden i Eskilstuna centrum och Torshälla än i ursprungsförslaget. 
09.17
Därefter var det kommunstyrelsen som beslutade om förslaget igen, och klubbade igenom det, trots invändningar från oppositionen.
Och med det är vi framme vid dagens sammanträde då alltså fullmäktige ska säga sitt om förslaget. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet