Maria Chergui (V) i debatt med Kim Fredriksson (SD). Foto: Lars Adolfsson/SVT

Eskilstuna kräver tillstånd för att tigga

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun inför tillståndskrav för tiggeri. Beslutet kom efter en lång och het debatt i fullmäktigesalen. Nu ska ärendet vidare till länsstyrelsen.

Beslutet innebär att den som vill tigga på allmän plats måste söka tillstånd hos polisen. Bakom beslutet låg en lång debatt i kommunfullmäktige där majoriteten, bestående av S, M och C, tillsammans med Sverigedemokraterna röstade igenom förslaget med klar majoritet.

– Jag tror de flesta är överens om att vi inte vill att människor ska leva i den här situationen men sen landat vi i olika slutsatser på hur vi ska komma till rätta med det, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Sverige möts: Tiggeriförbud

Förändrar stadgan

I detalj innebär beslutet en förändring av den lokala ordningsstadgan som förbjuder ”passivt pengainsamlande” utan tillstånd.

 – Det här är en historisk dag i Eskilstuna kommun. Jag önskar att jag inte stod här och att vi inte hade en majoritet som vill förbjuda fattigdom, och vill sparka på dem som redan ligger, sade Maria Chergui (V) under debatten.

Till nästa instans

Tidigare har Vellinge kommun i Skåne beslutat om ett förbud mot tiggeri i de lokala ordningsföreskrifterna, men det stoppades av länsstyrelsen. Något som även Eskilstuna kommun riskerar efter dagens beslut.

Beslutet börjar gälla den första oktober om det inte stoppas av länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet