Å-loppet och pridefestivalen ska nu arrangeras under samma helg, den sista i maj. Foto: Anders Kjaersgaard/Johan Pfriem

Det här är Eskilstunas första Vårfestival

Uppdaterad
Publicerad

Löparfest, prideparad och 20-gradigt värme. Förutsättningarna ser ut att vara på topp inför Vårfestivalens andra dag när SVT Nyheter Sörmland sänder live.

Å-loppet och Springpride är två för Eskilstunaborna kända festligheter. Men i år blir arrangemangen en del i den nya Vårfestivalen i stan.

– Det är nervöst, men väldigt roligt. Sedan ser vädret ut att visa sig från sin bästa sida, säger projektledaren Johan Bergquist.

Hoppas på över 2 000 i tåget

Under lördagen rullar kalaset vidare med löparfesten som av arrangören beskrivs som den vackraste kvartsmaran i landet – Å-loppet.

Festivalen fortsätter sedan med Springprides årliga parad.

– Vi hoppas på omkring 2 500 paraddeltagare och Springpride kommer överlag få ta mycket plats i festivalen, säger Bergquist.

Pulse-ägarna kommer från Orlando

Festivalen startade redan under fredagen. Då med bland annat tävlingen Lilla Å-loppet och barnshower. Men även seminarium och föreläsningar i Springprides tecken.

– Personligen är jag väldigt stolt, glad och lycklig över att Barbara Poma och Neema Bahrami kommer till Eskilstuna från Orlando. De äger och driver gayklubben Pulse som för ett år sedan utsattes för den fruktansvärda terrorattacken där 49 människor mördades och 53 skadades, säger Johan Bergquist.

Gästerna från Orlando berättade bland annat om hur de arbetar för att skapa en trygg och jämlik värld för hbtq-personer.

SVT Nyheter Sörmland sänder live på lördag

På både Å-loppet och Springpride kommer SVT Nyheter Sörmland finnas på plats och sända live.

Den första sändningen börjar på lördag klockan 11:55, strax innan Å-loppets startskott.

Den andra sändningen rullar igång klockan 14:55 samma dag, precis innan pridetåget ger sig iväg.

Du följer liverapporteringen här på svt.se/sormland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.