• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I dag presenterade oppositionen i regionen, Ewa Callhammar (L), Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) och Magnus Leivik (M), en gemensam budget. Foto: SVT

Budgetförslag: digitalisera vården och ha första kontakten med 1177

Publicerad

Under onsdagen presenterade oppositionen i Region Sörmland sin budget för 2020, där huvudfokus ligger på att digitalisera vården och effektivisera vårdkontakterna.

Det är Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som har lagt fram en gemensam budget och partierna menar att behovet av reformer aldrig har varit så stort som nu.

– Vi kan se att effektiviteten har minskat inom sjukvården och trots att vi får mer och mer pengar så träffar vi färre och färre patienter, vi har stora underskott i sjukvården och vårdköerna växer, säger Magnus Leivik (M).

Fler digitala vårdbesök

För att effektivisera vården föreslår oppositionen att vårdtagaren i första hand ska kontakta 1177, istället för vårdcentralen, och därifrån få hjälp med tidsbokning. I budgeten föreslår man också att de digitala vårdbesöken ska vara obligatoriska och att fysiska vårdbesök bara ska genomföras om det verkligen är motiverat.

– Vi vill också öppna upp för så kallade snabbkliniker, till exempel på stormarknader där man ska kunna träffa sjukvårdspersonal för enklare åkommor, och då avlasta primärvården, säger Magnus Leivik (M).

Partierna vill även att patientavgifterna ses över. Ett sjukhusbesök föreslås sänkas från 400 till 200 kronor medan avgifterna i primärvården återinförs. Det är något som även den styrande majoriteten ser över.

Husläkare

Kontinuiteten var en annan fråga som var på tapeten och möjligheten för patienten att ha en och samma läkare.

– Vi vill att alla i Sörmland ska ha en egen husläkare. Det är för den egna tryggheten, att man kan komma till samma läkare varje gång. Man kanske också kan välja att hela familjen ska ha samma läkare, säger Ewa Callhammar (L).

Är det rimligt att tro att det skulle gå med tanke på den höga andelen hyrpersonal inom vården?

– Vi vet att läkarna vill ha det här så vi tror att det här kan vara ett led i att rekrytera personal till Sörmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer