Kollisionen med stridsfordonet skedde där militärövningen Aurora 17 pågår. Foto: Dan Thun/FrilansVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tåg i krock med stridsfordon

Uppdaterad
Publicerad

Ett persontåg med 70 passagerare har kolliderat med ett stridsfordon utanför Vagnhärad under försvarsövningen Aurora 17. Tåget spårade ur och tre personer fick föras till sjukhus. Tre av de skadade är svenska soldater.
– Vi har inlett förundersökning om vårdslöshet i trafik, säger Åsa Willsund på Sörmlandspolisen.

Regionaltåget som avgick från Norrköping 14.30 mot Stockholm spårade ur när det kolliderade med ett stridsfordon i Trosa på tisdagen. Enligt SJ spårade loket ur men vagnarna står kvar på spåret.

Totalt har fyra personer har skadats, varav en allvarligt.

– Tre av de skadade satt i militärfordonet och de är från svensk militärpersonal. Den fjärde satt på tåget, säger Åsa Willsund på Sörmlandspolisen.

Vårdslöshet i trafik

Enligt initiala uppgifter till polisen ska stridsfordonet, som deltog i den internationella försvarsövningen Aurora 17, kört in i tåget. Men vad som orsakat kollisionen är inte bekräftat.

– Vi har inlett förundersökning om vårdslöshet i trafik, men vem som kört in i vem är inte utrett än. Personal på platsen arbetar just nu med att utreda det, säger Åsa Willsund.

En person har förts med helikopter till Karolinska sjukhuset i Stockholm. Två personer har förts till akuten i Nyköping. Enligt landstinget i Sörmland är dessa två, en man och en kvinna i 25-årsåldern, lindrigt skadade. En fjärde person, lokföraren, ska vara lindrigt skadad enligt SJ.

Här inträffade olyckan. Foto: SVT

Militärövning pågår

Kollisionen med stridsfordonet skedde mellan Lästringe och Vagnhärad, i området där militärövningen Aurora pågår. Larmet kom strax före klockan 16 på tisdagen och ska ha skett i samband med försvarsövningen.

– Vi kan bekräfta att det skett en kollision mellan ett persontåg och ett stridsfordon, en pansarterrängbil 360, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Polisen har beslagtagit fordonet för en teknisk undersökning. En förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott har också inletts.

Flera ambulander skickades till platsen. Foto: Dan Thun/Frilans

Fyra skadade

Enligt räddningstjänsten satt 70 personer på SJ-tåget. Fyra svenska soldater som åkte i stridsfordonet har skadats, varav en allvarligt. En person som satt på tåget skadades.

– Två av de skadade är från Försvarsmakten, även lokföraren är skadad. Ytterligare en person är skadad men jag vet om den personen satt på tåget eller inte, säger Helena Westerlund, kommunikatör på räddningstjänsten.

Tågspåret går rätt i genom Hammarby gård, mellan Lästringe och Vagnhärad. Foto: SVT

Spårat ur

Följderna av olyckan stoppar tågtrafiken mellan Vagnhärad och Nyköping.

– Vi arbetar intensivt här nu för att se hur mycket som är skadat. Vi vet att tåget har spårat ur. Men vi vet inte omfattningen, säger Veronika Gustavsson på presstjänsten Trafikverket.

LÄS MER: Hör Försvarsmakten om olyckan utanför Trosa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stridsfordon krockade med tåg

Mer i ämnet