Tävlande jägare jubilerar

Uppdaterad
Publicerad

Älgjakten börjar om ett par veckor och idag var det traditionell mönstring när Floda jaktskytteklubb samlades för 50 året i rad för att testa både vapen och nerver.

Floda jaktskytteklubb i Katrineholms kommun har anordnat byalagsskytte varje höst sedan 1966. Göte Jansson, 75, och Thore Karlsson, 70, är de enda som har varit med från allra första början. Trots att de jagar och tävlar för olika lag så är stämningen god och skämtsam mellan jaktvännerna.

– Det är tufft. Det är bara nu som vi kan prata med varandra, annars gör vi inte det, säger Thore Karlsson med glimten i ögat. Göte Jansson hakar på.

– Vi går bara runt och psykar varandra, för man vill ju alltid vara i det laget som är bäst.

Inte bara en tävling

Det går ut på att skjuta bäst, både i lag och individuellt, för att kamma hem pokalen. I år slåss 15 jaktlag med 120 skyttar från trakten om vinsten. Men byalagsskyttet är mer än bara en tävling.

– I första laget är det en mönstring inför jakten, att alla som är med och jagar i Flodas jaktlag ska ges en möjlighet att testa sina vapen och se att de är rätt skottställda och framförallt få prova sina förmågor inför att gå ut och sätta sig på pass, säger jägaren Erik Karlsson.

Hans nya lagkamrat Maria Sjöblom har precis tagit jaktlicens och är med i byalagsskyttet för första gången.

Är du här för att tävla eller för att öva?

– Jag ser det som en träning. Man måste öva så att man skjuter säkra skott när man kommer till skogen för man får inte skadeskjuta, så öva måste man göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.