Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teamet verkar inom både skola och ute i prioriterade områden som Årby. Hör dem berättade hur de skapar kontakt med ungdomarna. Foto: SVT

De rör sig mitt bland ungdomar i Eskilstuna – för att förebygga kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan drog Eskilstuna kommun igång ”Trygga Unga” – en brottsförebyggande satsning som kostar kommunen 30 miljoner kronor per år. Målet är att fler vuxna ska finnas ute i de prioriterade områden och att man snabbt ska fånga upp unga innan de hamnar på glid.

– Störst fokus ligger på att bygga relationer, säger Cecilia Törngren Gonzalez som är ungdomsutvecklare.

Med över 20 skjutningar i Eskilstuna hittills i år så har det varit extra viktigt att ha trygga vuxna ute som kan möta upp den oro som många unga känner.

– Det finns en oro som vi märker av. De kan säga att de är oroliga och att de vill prata med en vuxen, säger Cecilia Törngren Gonzalez.

Ska förebygga kriminalitet

Anställda från ”Trygga Unga” verkar inom både skola och ute i prioriterade områden för att snabbare kunna förebygga att unga hamnar i kriminalitet.

Det är inte första gången som det satsas på förebyggande arbete i Eskilstuna, vad är det som säger att det här kommer vara lyckosamt?

– Jag tänker att allt förebyggande arbete är lyckosamt. Nu har vi tagit en stor satsning på det här och jag tror på det. Man får ha lite tålamod och tänka på att det är komplexa frågor, säger Cecilia Palm, samordnare för ”Trygga Unga”.

Hör fyra anställda från ”Trygga Unga” berätta hur det är att möta ungdomar i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.