Terrorforskare Hans Brun. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: SVT

Terrorexpert: ”Förknippar inte Katrineholm med den här typen av brott”

Uppdaterad
Publicerad

Granatattacken utanför polishuset är ovanlig, det menar terrorforskaren Hans Brun. – Katrineholm är inte en ort som jag förknippar med den här typen av problem, säger han.

I flera stora städer som Stockholm, Malmö och Göteborg har det rapporterats om attacker med granater. Under nyårsnatten kastades en handgranat mot polishuset i Katrineholm.

– Det här är en indikator på spridningen av de här typen av problem, säger terrorforskaren Hans Brun, till SVT Nyheter Sörmland.

Granatattack mot polisstation

Billigare än många andra vapen

Handgranater som används i Sverige kommer ofta från Balkan, berättar Hans Brun.

– Det finns en mängd material som spreds vind för våg efter de olika krigen som var däromkring, säger Hans Brun.

Och till skillnad från många andra vapen är de mycket billiga. Mellan 300 och 1.500 kronor tror man att ett handgranat kostar på svarta marknaden.

– Till exempel en automatkarbin sägs kunna köpas för kring 20.000 kronor i Stockholm. Det beror ju på kontakter och så, och det är svårt att veta exakt, säger Hans Brun.

Räknas inte som ett vapen

Den typ av handgranat som användes utanför polishuset i Katrineholm, en så kallad splittergranat, är en farligare typ som skapar chockvågor och kan orsaka stor skada. Trots detta räknas den inte som ett vapen enligt svensk lag.

Lösningen på problemet tror han, är att strypa inflödet av handgranater till Sverige, genom de lagförändringar som tros slå igenom under 2017.

– Lagändringarna skulle göra det enklare för tullen att väcka åtal mot de här sakerna. Men det tar ju tid i och med vårt rättssystem, säger Hans Brun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattack mot polisstation

Mer i ämnet