Granaten förstörde delar av entrén till polishuset i Katrineholm. Foto: SVT

Åtalas för anstiftan till granatattack mot polisstationen i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

En 40-årig man åtalas idag misstänkt för att ha planerat handgranatsattacken mot polisstationen i Katrineholm. Misstankarna mot mannen dök upp i den omfattande utredningen om mordet vid Östra skolan i maj.

Enligt åtalet har 40-åringen förmått en annan person att detonera en handgranat vid entrén till polishuset. I åtalet framgår även att brottet bör bedömas som grovt då det skett på allmän plats där många personer rör sig och för att det var riktat just mot polisen. Enligt åklagaren innebar det fara för annans liv och hälsa, även om ingen blev skadad.

– Det fanns risk för dödligt våld på ett avstånd av 70 meter från där granaten briserade, säger Robert Eriksson, chefsåklagare.

Granatattack mot polisstation

Tror att kastaren är avliden

I åtalet framgår uppgifter om att den misstänkte ska ha sagt till en bekant att hålla sig borta från polishuset under nyårsnatten.

Man har även en teori om vem som kasta handgranaten.

– Vi är ganska säkra på att den som kastade handgranaten numera är avliden. Det har utredningen visat nu sista veckorna, säger Robert Eriksson.

Det finns inga misstankar om brott vad gäller den misstänkte kastarens död.

Den åtalade 40-åringen nekar till brott. 40-åringen åtalas även för mordet på en 35-årig man vid Östra skolan och för att ha våldtagit en kvinna vid flera tillfällen, bland annat.

Entrén förstördes

Det var vid tolvslaget natten till den 1 januari 2017 som handgranaten exploderade utanför polishuset och förstörde en del av entrén. Flera bilar som stod parkerade intill fick skador och en busskur och fönsterrutor på huset andra sidan gatan förstördes också.

En mängd förhör hölls månaderna efter attacken, men någon misstänkt kunde knytas till brottet förrän mordutredningen tog fart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattack mot polisstation

Mer i ämnet