Mordåtalade misstänks ha utpressat kvinna på 13 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Två av de personer som åtalas för mordet vid Östra skolan i Katrineholm åtalas också för sin inblandning i en utpressningshärva. Den ena av dem ska ha utpressat en kvinna på 13 miljoner kronor.

Under två års tid ska den 40-årige mannen ha hotat den 60-åriga kvinnan. Om hon inte förde över pengar till honom skulle antingen hon eller hennes anhöriga bli skadade eller dödade.

Mannens hot ska ha haft hänvisning till Hells Angels och Bandidos.

Brottshärvan i Katrineholm

Använde 22-åringens konto

Vid ungefär 75 tillfällen mellan 2015 och 2017 ska kvinnan ha fört över närmare 13 miljoner kronor till konton som kontrollerades av 40-åringen.

En 22-årig man åtalas för att ha låtit 40-åringen använda hans bankkonto, bankkort och tillhörande dosa för att hantera de illegala pengarna.

Kvinnan struntade i bokföringen

40-åringen åtalas för grov utpressning alternativt grovt bedrägeri, medan 22-åringen åtalas för grovt penningtvättsbrott.

För att kunna betala ut de här 13 miljoner kronorna misstänks den 60-åriga kvinnan ha struntat i att bokföra närmare 17 miljoner kronor i sitt företag. Hon åtalas för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, grovt brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet