42-åringen gick till attack med ett rakblad inne på 35-åringens rum på anstalten Saltvik. Foto: Polisens förundersökning

Man från Katrineholm döms för rakbladsattack i fängelse

Publicerad

En 42-årig man från Katrineholm har dömts till fängelse i åtta år för mordförsök på en medfånge på Saltviksanstalten i Härnösand. Mannen avtjänar sedan tidigare ett fängelsestraff för medhjälp till mordet vid Östra skolan i Katrineholm 2018.

Båda fångarna var vid tillfället för attacken skyddsplacerade på en speciell avdelning på Saltviksanstalten. 42-åringen gick in i den 35-årige medfångens cell och attackerade honom med ett rakblad. Medfången skars på hakan, halsen, nacken, bröstet och armen.

Strypgrepp på vårdare

Efter attacken gick 42-åringen ut till ett gemensamt utrymme och tog där strypgrepp på en kriminalvårdare. Han försökte sedan dra denne mot en köksbänk där det fanns en kniv. Samtidigt försökte han överlämna ett brev med olika krav han hade för att han inte skulle skära halsen av kriminalvårdaren. En meter från kniven lyckas vårdaren ta sig loss ur mannens grepp.

Under gripandet av mannen hann han även rikta hot mot två andra kriminalvårdare.

42-åringen döms nu för försök till mord, försök till olaga frihetsberövande, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman i två fall.

Långt fängelsestraff

Straffet blir fängelse i åtta år och utöver det ska mannen betala drygt 170 000 kronor till brottsoffren.

42-åringen avtjänar ett 14 år och 9 månader långt fängelsestraff för medhjälp till det uppmärksammade mordet på en 35-årig man vid Östra skolan i Katrineholm 2017. Han dömdes då även för grovt bedrägeri, utpressning, grovt brott, grov utpressning, vapenbrott och grovt vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet