Foto: SVT / arkiv

Mordförsök inne på Saltviksanstalten – en anhållen

Publicerad

En intagen på kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnösand, en man i 40-årsåldern, har anhållits misstänkt för försök till mord och våld mot tjänsteman efter ett våldsamt bråk mellan två interner under söndagen.
Enligt uppgift ska en annan intagen ha blivit skuren med ett rakblad både i huvudet och i halsen, något som Kriminalvården inte kommenterar.

Det hela inträffade strax före lunch på söndagen. Radomir Sarkan som är chef för anstalten och häktet är mycket sparsam med kommentarer kring händelsen.

– Det var en våldsincident mellan två intagna, säger han till SVT Västernorrland.

Upprinnelsen till bråket är oklart. Händelsen ska ha inträffat inne på anstaltens säkerhetsavdelning Fenix. En intagen ska ha attackerat en annan med ett rakblad och även försökt ta anstaltspersonal som gisslan.

En anställd på anstalten ska också ha skadats i samband med incidenten, därav misstankarna om våld mot tjänsteman.

Bakgrunden oklar

Den intern som skadats, en man i 35-årsåldern, har enligt polisen allvarliga men inte livshotande skador. Enligt uppgifter till SVT har han fått skärskador som krävt ett 20-tal stygn.

– Han mår okej efter omständigheterna, säger Veronica Andersson, chef för utredningssektionen vid polisen i Västernorrland.

Har någon eller några förts till sjukhus för vård?

– De inblandade personerna har fått den sjukvård de behöver och de finns på anstalten nu, säger Radomir Sarkan till SVT Västernorrland.

Ingen historik

Vad hade männen för relation till varandra?

– Vad vi vet finns ingen särskild historik dem emellan, säger Veronica Andersson.

Polisens kriminaltekniker var på plats på anstalten redan under söndagskvällen och gjorde en brottsplatsundersökning.

Det finns ett flertal vittnen till händelsen. En del av dem är hörda men mycket utredningsarbete återstår. Under måndagen fick också den mordförsöksmisstänkte en offentlig försvarare.

Incidentutredning

Klart är att händelsen kommer att utredas på två fronter.

– Vi kommer att göra en egen incidentutredning enligt rutinen vid sådana här händelser. Och så gör polisen sin utredning, säger Radomir Sarkan.

Vad händer när en person som redan sitter i fängelse blir anhållen?

– Det händer inte så mycket mer, de är ju redan inlåsta. Men de har samma rättigheter som alla andra. Om personen isoleras vet jag inte, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer