Mordet vid Östra skolan skadade Katrineholm och när utredningen växte åtalades till slut elva personer misstänkta för olika brott. Foto: SVT

Höga ersättningsbelopp till tidigare mordmisstänkta

Publicerad

Tre män har ansökt om att få ersättning från Justitiekanslen, JK, för tiden de satt häktade i utredningen om mordet vid Östra skolan i Katrineholm. Två av dem får höga belopp, den tredje får ingenting.

Det var den 14 maj 2017 som en 35-årig man sköts till döds med flera skott vid skolan i Katrineholm. En rad brott uppdagades under utredningen och flera av de misstänkta satt häktade ända från sommaren 2017 till våren 2018 när tingsrättens rättegång gick in på sluttampen.

Tre män som friades från inblandning i mordet ansökte om pengar från JK för sitt lidande i häktet. Nu har myndigheten fattat beslut i ärendena:

23-åringen

Var åtalad för mord, men friades i tingsrätten. Han får nu 155 000 kronor. Enligt Justitiekanslerns beslut är beloppet högre än vanligt då han var misstänkt för så allvarlig brottslighet.

36-åringen

Var åtalad för att ha beställt mordet på 35-åringen, men friades i tingsrätten. Han får 250 000 kronor. Det är ett högre belopp än vanligt då det rör sig om ett så allvarligt brott.

25-åringen

Var misstänkt för att ha varit med vid mordtillfället, men friades i tingsrätten. Han får dock ingen ersättning då han dömts till fängelse för tidigare brottslighet. Häktningstiden räknas då istället av på det fängelsestraffet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet