Mordvapnet hittades nedgrävt i en skog utanför Katrineholm. Här visas det på bild under polisens presskonferens. Foto: Polisens förundersökning

Sju personer åtalas efter mordet vid Östra skolan

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer åtalas för inblandning i mordet vid Östra skolan i Katrineholm i maj 2017. Fyra av dem för mord alternativ medhjälp till mord.

Enligt åtalet ska en av de fyra som åtalas för mord ha kommunicerat med den 35-åring som sköts och fått honom att komma till platsen vid Östra skolan. Det utesluts inte att fler, okända personer, var där vid tillfället för mordet utöver de fyra som åtalas.

Mordet ska ha skett på upphov av en 35-årig man. Han åtalas för anstiftan till mord.    

Brottshärvan i Katrineholm

– Grundpåståendet är att svartsjuka är motivet i detta ärende, säger åklagare Robert Eriksson.

Sköts med sex skott

Totalt avlossades sju skott varav sex träffade. Två av de åtalade ska efter mordet ha transporterat vapnet för att gömma det. Vapnet ska enligt åtalet senare grävts ner. Två månader senare grävdes det upp av polis.

– Vi vet att det här är mordvapnet, den matchar nämligen de spår som finns på hylsorna som låg på brottsplatsen, säger Robert Eriksson.

Ytterligare två personer åtalas för inblandning i mordet. Båda för grovt vapen brott och skyddande av brottsling, grovt brott.

Flera åtal väckta

Förundersökningen är flera tusen sidor lång och omfattar flera andra brott under perioden juli 2014 till maj 2017. Rättegången som väntas starta 12 februari beräknas ta 25 dagar.

Det var en 35-årig man som på kvällen den 14 maj 2017 sköts i närheten av Östra skolan i Katrineholm. Han fördes till sjukhus men avled av sina skador.

Mordutredningen:

Enligt Lars Liewenborg på polisen i Sörmland har detta varit den mest komplicerade mordutredningen han varit med om.

600 förhör har hållits.

32 husrannsakningar.

35 mobiltelefoner i beslag.

Förundersökningsprotokoll på omkring 3000 sidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet