Hör vår reporter redogöra för vad som gäller i klippet ovan. Foto: SVT

Brottshärvan i Katrineholm – det här vet vi

Publicerad

Den 14 maj 2017 sköts en 35-årig man till döds utanför Östra skolan i Katrineholm. Polisutredningen har sedan dess vuxit och fler brott omfattas nu. Här sammanfattar vi vad som hänt i utredningen.

De misstänkta:

Nio män och två kvinnor misstänks för brott och har åtalats. Fem av dem är häktade. Dessa är:

  • En 41-åring misstänkt för mord, grov utpressning och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse. Anses av polisen vara en ledargestalt för en kriminell gruppering i Katrineholm.
  • En 22-åring, misstänkt för mord, grovt vapenbrott och penningtvätt.
  • En 22-åring misstänkt för mord och grovt vapenbrott.
  • En 24-åring misstänkt för mord och grovt vapenbrott.
  • En 35-åring, misstänkt för anstiftan till mord, grov misshandel och grovt vapenbrott.

Brotten:

Utöver mordet vid Östra skolan omfattar utredningen flera andra brott. Bland annat granatkastningen mot Katrineholms polisstation förra under förra nyårsnatten. 40-åringen misstänks i det fallet för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, men någon misstänkt för att ha kastat granaten finns inte.

40-åringen misstänks även för att ha utpressat ett Katrineholmsföretag på miljontals kronor, och sedan fått hjälp med att tvätta pengar av den häktade 21-åringen. Företaget drivs av en släkting till den misstänkte 35-åringen.

Motiven:

Enligt polis och åklagare handlar mordet om svartsjuka, medan de andra brotten har andra motiv.

Utredningen:

Utredning har vuxit kraftigt under hösten. Förundersökningsprotokollet omfattar flera tusen sidor och rättegången väntas ta upp mot 25 dagar.

Rättegången:

Förhandlingarna inleddes i Nyköpings tingsrätt den 12 februari och avslutades den 18 april. Åklagaren yrkar på livstidsstraff för fem av de elva åtalade.

Tingsrättens dom meddelas klockan 14:00 den 15 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet