Här, vid badet Frösjöstrand, har höga halter av tarmbakterier uppmätts. Nu avråder kommunen från bad vid platsen. Foto: Wikimedia commons & Google

Bajsbakterier vid badplats i Gnesta

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen avråder från bad vid Frösjöstrand i centrala Gnesta efter att provresultat visat att det är för höga halter av E. coli-bakterier i vattnet.
– Det kan röra sig om fågelspillning eller mänsklig påverkan, säger miljöinspektören Jessica Perman Viberg.

Det är efter att det vattenprov som togs vid badplatsen i måndags analyserats som kommunen nu går ut och avråder från bad vid Frösjöstrand.

E. coli lever i tarmarna hos varmblodiga djur. Förorenat vattnet kan orsaka magont, diarré och kräkningar om man får in det i kroppen vid exempelvis en kallsup.

– Under dagen kommer det att tas ett nytt prov och nu tar vi det säkra före det osäkra och avråder från bad, säger Jessica Perman Viberg.

Svaret från omprovet väntas komma i början av nästa vecka och till dess från Gnestaborna söka sig till en annan offentlig badplats för att vara säkra på att slippa det otjänliga vattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer