Agneta Erström, vårdenhetschef förlossningen Mälarsjukhuset. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Gravida ska sättas igång tidigare i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Att sätta igång förlossning vid graviditetsvecka 41 istället för 42 kan rädda barn, enligt ett forskningsresultat från Sahlgrenska universitetssjukhuset. Nu blir det den nya riktlinjen för kvinnoklinikerna i landet.

– Vi kommer att ta emot alla kvinnor från vecka 41 för bedömning och ställningstagande till igångsättning, säger Agneta Erström vårdenhetschef förlossningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Riktlinjerna kommer att införas från och med måndag 24 februari, men redan nu ges en generösare bedömning för kvinnor som önskar tidigare igångsättning på kvinnoklinikerna i Sörmland, Mälarsjukhuset, Kullbergska sjukhuset och Nyköpings lasarett.

– Man har sett att det finns ökade risker för att barnen skulle dö i livmodern de sista dagarna innan vecka 42 i den här studien, säger Agneta Erström vårdenhetschef förlossningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Följer riktlinjerna

Men det finns samtidigt en oro att de nya riktlinjerna kommer att öka belastningen för personalen och förlänga vårdtiden för kvinnorna.

– En igångsättning är inte det man väljer i först hand, men nu säger forskningen att man ska starta en förlossning i vecka 41 eller i alla fall göra en bedömning om det är lämpligt. Då följer vi det, säger Agneta Erström.

FAKTA OM STUDIEN PÅ SAHLGRENSKA SJUKHUSET:

Totalt deltog 2760 kvinnor på 14 förlossningskliniker runt om i Sverige i forskningsstudien SWEPIS (Swedish Postterm Induction Study). Studien pågick mellan 2016 och 2018. När kvinnorna nådde 41 fullgångna gravidveckor lottades de in i två olika grupper, hälften av kvinnorna blev igångsatta i vecka 41 och resten i vecka 42.

Studien visade inte på någon skillnad mellan grupperna när det gällde hälsotillstånd hos kvinnorna, antal kejsarsnitt eller instrumentella förlossningar (med sugklocka eller tång).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.