• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Tidigare SD-kandidat i Katrineholm gripen i NMR-upplopp

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som tidigare stått på valbar plats för Sverigedemokraterna i Katrineholm har gripits av polis efter att ha deltagit i Nordiska motståndsrörelsens upplopp i Oslo i helgen. Det skriver stiftelsen Expo, i samarbete med nättidningen Filter Nyheter. Kvinnans sambo som är toppolitiker för SD i Boxholm har nu fått lämna sina uppdrag.

Det är stiftelsen Expo, i samarbete med nättidningen Filter Nyheter, som skriver att 35 svenska och norska nazister greps under lördagen efter att ha vägrat lyda polisens anvisningar då Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i centrala Oslo. De allra flesta som greps uppges vara svenskar och ska ha utvisats ur Norge.

Tidigare SD-kandidat i Katrineholm

Enligt Expo och Filter Nyheter är en av de gripna en kvinna som tidigare kandiderade i valet för SD i Katrineholm. Men eftersom hon flyttat till annan ort drogs hennes kandidatur in.

SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med SD:s ledning i Katrineholm och enligt gruppledaren Mica Vemic är kvinnan inte längre medlem, trots att hon i skrivande stund fortfarande finns med bland namnen på partiets lokala hemsida.

”Förda bakom ljuset”

I ett SMS skriver Mica Vemic att man inte hade koll på hennes koppling till NMR då hon var medlem.

Har bakgrundskontrollen brustit hos er?

– Det bryter mot våra partistadgar att vara medlem i flera organisationer, så jag gissar att vi blev förda bakom ljuset.

Mica Vemic vill inte svara på hur han ser på kvinnans deltagande i demonstrationen i helgen och hänvisar i stället till SD:s pressavdelning på riksnivå.

Sambon har lämnat sina uppdrag

Kvinnan är sambo med Max Fagerstedt som är region- och kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Östergötland. Han var bland annat partiets toppnamn i årets kommunval i Boxholm.

Enligt tidningen Östgöta Correspondenten har Max Fagerstedt under tisdagen tagits ur tjänst som politisk sekreterare i Region Östergötland samt lämnat sina politiska uppdrag.

Enligt Östgöta Correspondenten menar Vänsterpartiet att det nya regionstyret i Östergötland, med bland andra M och KD, bör agera efter avslöjandet om Max Fagerstedt.

SVT har försökt nå Max Fagerstedt för en kommentar, men misslyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.