Dovhjortar är ett växande problem för lantbrukare i Sörmland. Foto: Roland Ulfeld/Arkiv

Lantbrukare tillåts jaga dovhjort med ficklampa

Uppdaterad
Publicerad

Tre lantbrukare i trakterna kring Nyköping får tillstånd att jaga dovhjort med hjälp av ficklampor på sina vapen. Orsaken är att de vill skydda sina grödor då hjorten numera ses som ett skadedjur.

Det är tidningen Svensk jakt som rapporterar om tillståndet som gör att markägarna nu får jaga dovhjort även efter mörkrets inbrott. Enligt tillståndet från Länsstyrelsen i Södermanland så har djuren i viss mån ändrat beteende och numera kommer ut på åkrarna på nätterna.

De äter då av det som såtts och trampar även sönder en hel del. Tillståndet ges efter att försök först gjorts att skrämma bort djuren.

”Lampa monterad på vapnet”

Markägarna fick under januari och februari fälla 80 djur, men bara ett per jakttillfälle. Tillvägagångssättet rörlig lampa ska användas före mörkersikte tas till.

– Det här betyder att man får jaga hjort även på natten med hjälp av lampa, antingen monterad på vapnet eller en pannlampa, säger Johan Varenius på Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Förbundet kritiskt

Jägareförbundet i Sörmland är dock kritiska till en mer omfattande jakt på dovhjorten. Bland annat av etiska skäl.

– Är det rörlig belysning så är det svårt att se vad man har framför sig och det är stor risk för felskjutningar. Dessutom anser vi att den ordinarie jakttid som finns räcker till för att reglera djurens numerär generellt sett, säger jaktvårdskonsulenten Anders Nilsson vid Jägareförbundet i Sörmland.

– Ibland kan det vara motiverat med skyddsjakt. Den ska dock vara förankrad enligt länets viltförvaltningsdelegation, vilket nu inte är fallet, säger Nilsson.

Fler ansökningar

En fjärde ansökan om mörkerjakt, från en lantbrukare i Flen, är under behandling.

– Det är efter vägledning från Naturvårdsverket som vi gett de här tillstånden, säger Johan Varenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.