Jonas Hästbacka såg hela händelseförloppet. Foto: Privat/Jonas Hästbacka

Jonas såg tivoliolyckan: ”Jag kollade efter livstecken och larmade”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen dog en tivolianställd efter att ha klämts fast i en av åkattraktionerna. Jonas Hästbacka var på plats med sin familj och såg hela händelseförloppet.

– Jag är fortfarande lite chockad över händelsen. Min treåriga dotter har sagt att det är farligt att gå på tivoli.

Det var vid 15.30 på lördagen som SOS Alarm fick in ett samtal från centrala Gnesta där den årliga Gnestadagen med marknad och tivoli var i full gång. Det var Jonas Hästbacka som larmade.

– Jag var där med min treåriga dotter och mina nära och kära för att ha en trevlig dag på Genstamarknad. Vi gick runt tivolit och stannade vid ”flygande matta”. Jag såg plötsligt hur kepsar och mobiltelefoner som folk i åkattraktionen hade på sig började flyga ut.

LÄS MER: Man död i tivoliolycka i Gnesta

”Jag kollade efter livstecken”

Jonas Hästbacka såg hur en keps hade hamnat under åkattraktionen och hur en anställd gick ut för att plocka upp den när karusellen var uppe i luften.

– Han ville väl bara vara snäll och plocka upp de saker som tappats. Han stod under åkattraktionen när den var på väg ner och han fick hela karusellen rakt i huvudet, for ner i backen och blev fastklämd under. Jag tänkte att det kan inte ha gått bra. Jag kollade efter livstecken men såg inget utan ringde direkt till 112.

”Hans arbetskollegor grät”

Även tivoliansvarig Fredrik Back fanns på plats.

– Det som hänt är oförståeligt. Han hade jobbat på den här attraktion i fyra år och var absolut inte ny på jobbet. Så varför han gick ut och hämtade kepsen har jag inget svar på.

Enligt Fredrik Back var mannen från Rumänien och bemanningsföretaget som han var anställd på tog under gårdagen kontakt med hans familj för att underrätta dem om vad som hänt.

– Hans arbetskollegor grät efter det som hände. Jag pratade med de anställda och sa att de inte behövde fortsätta jobba, men de beslutade att packa ihop allt och åka vidare. Vi kan tyvärr inte dra tillbaka klockan och vi måste hitta ett sätt att gå vidare.

Långt samarbete med tivolit

Det var för 35 året i rad som Gnestadagen anordnades och arrangörerna Gnesta FF och IFK Gnesta hade haft ett långt samarbete med tivoliföretaget Björkmans Event.

– Vi har samarbetat med den här tivoliarrangören i mer än tio år för att det har fungerat bra och det är första gången som något sådant händer, säger Mats Wårdemark från marknadsgruppen som arrangerar Gnestadagen.

– Vi har inte diskuterat ännu vad som ska ske med Gnestadagen nästa år.

Förundersökningen pågår

Åkattraktionen, som ska heta Dynamit, var enligt tivoliansvarig testad och godkänd. Den undersöktes av tekniker efter olyckan och det konstaterades att karusellen inte hade något maskinellt fel.

Åklagaren har dock valt att inleda en förundersökning av arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Målet ärt att väcka åtal och få en fällande dom men vi vet inte i nuläget om det ens är ett brott, säger åklagaren Charlotte Tanner.

Vill återvända nästa år

Efter händelsen har tivolibesökaren Jonas Hästbacka ännu inte återhämtat sig.

– Jag är fortfarande lite chockad över händelsen. Jag har försökt prata med min dotter och hon har sagt att det är farligt att gå på tivoli.

Här får du hjälp

Gnesta kommun hänvisar alla som behöver få hjälp och stöd att kontakta Hälso och sjukvården på 1177 eller vända sig till Svenska kyrkan i Gnesta.

Kommunen kommer att ha förhöjd beredskap och erbjuda stöd till alla barn som kommer tillbaka till skolorna på onsdag den sjunde juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.