Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när gärningsmannen tänder på bomben, som var den första av två sprängningar som drabbade Nyköping under våldsvågen förra året. Foto: Polisen

Här exploderar bomben vid bostadshuset i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Två explosioner vid två olika bostadshus och en termosbomb som hittas i en bil. De här händelserna inträffade förra året under den våldsvåg som pågick i stan. Nu åtalas flera misstänkta för inblandning i fallen.

Det var en natt i slutet av augusti förra året som en explosion inträffade vid ett bostadshus i Högbrunn i Nyköping. Bara några dagar tidigare hade en man skjutits i samma område. Ingen skadades i samband med sprängningen.

Mer än två veckor senare sker ytterligare en explosion, men den här gången i ett annat område – Brandkärr.

Våldsvågen i Nyköping

Två dagar efter det larmas polis om en maskerad person i ett trapphus. En stund efter greps en man i 20-årsåldern och en pojke i 15-årsåldern i en bil, där det också hittas en termosbomb som var redo att användas.

Nu väcks åtal i fallen.

Tonåringar bland de misstänkta

Det är flera personer som åtalas misstänkta för att ha varit inblandade i de olika händelserna.

För sprängningen i Högbrunn är det en 15-årig pojke och en man i 20-årsåldern som är misstänkta för bland annat grov allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök. Eftersom pojken var under 15 vid brottstillfället åtalas han inte, däremot åtalas 20-åringen.

För den andra sprängningen, i Brandkärr, åtalas en annan 15-årig pojke tillsammans med en man i 20-årsåldern. Även de misstänkta för bland annat grov allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök.

Den 15-åriga pojken, som misstänks för sprängningen i Högbrunn, är även misstänkt för att ha förberett alternativt försökt utföra en sprängning i stan tillsammans med en annan man i 20-årsåldern, som åtalas misstänkt för brottet. Men 15-åringen åtalas inte heller i det här fallet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från platsen där explosionen inträffade i slutet av augusti.

Våldsvågen i Nyköping

27 augusti • En man i 30-årsåldern skottskadas lindrigt utanför en bostad i centrala Nyköping. Skytten försvinner på elsparkcykel.

29 augusti • En annan man i 30-årsåldern skjuts genom fönstret i en bostad i norra delarna av Nyköping.

31 augusti • En explosion sker vid entrén till samma bostad som skjutningen den 27 augusti skedde vid. Ingen kommer till skada.

17 september • En ny explosion, den här gången vid en villa vid Brandkärr. En person som är skriven på adressen bedöms av Kriminalvården ha kopplingar till gängkriminalitet. Ingen kommer till skada.

19 september • En man i 20-årsåldern och en kille i 15-årsåldern grips efter att polisen larmats om en maskerad person i ett trapphus. Killen i 15-årsåldern släpptes senare, men mannen i 20-årsåldern häktades misstänkt för förberedelse till mord och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

30 september • Tre bränder startas samtidigt i tre olika trapphus i Brandkärr. Tre män och ett barn förs till sjukhus efter att ha andats in rök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet