Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Djerfsten svara på tre frågor gällande Ostlänkens arkeologiprojekt.

Trafikverkets arkeologiprojekt inför Ostlänken: ”Troligtvis det största någonsin”

Publicerad

Arkeologiska undersökningar genomförs just nu längs med hela sträckan där Ostlänken ska byggas. Sammantaget menar Trafikverket att det hela troligtvis är det största arkeologiska projektet i landet någonsin.

Ostlänken är en 16 mil lång järnväg, bland annat avsedd för höghastighetståg, som ska byggas mellan Järna och Linköping. När man ska exploatera mark på det här sättet regleras en del av arbetet av kulturmiljölagen, som säger att arkeologiska utredningar och undersökningar måste genomföras innan man sätter igång att bygga.

Magnus Djerfsten, projektledare på Trafikverket för Ostlänkens arkeologiprojekt, menar att det troligtvis är det största arkeologiska projektet någonsin i Sverige, sett till antal fornlämningar. Det totala antalet fornlämningar når upp till cirka 650 stycken, varav uppåt 300 ligger i Sörmland, enligt Trafikverket.

I klippet hör du Magnus Djerfsten när han bland annat svarar på vad som görs med fynden från undersökningnarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.