Transportföretag tvingas böta 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen kunde inte kontrollera kör- och vilotider samt färdskrivare i flera fordon. Därför tvingas nu ett transportföretag i Strängnäs kommun betala böter.

Myndigheten konstaterar att företaget bröt mot förordningen om kör- och vilotider samt färdskrivare efter en granskning som påbörjades under slutet av 2017.

Företaget skickade in diagramblad och fordons- och förarfiler från fordonen. Men det räckte inte.

”Vi behöver ursprungsfiler som visar komplett data från fordonets färdskrivare under kontrollperioden”, skriver Transportstyrelsen i sitt beslut.

100 körda mil saknades

Ett konkret exempel är att det saknades uppgifter om 100 körda mil för ett fordon under en månads tid, vilket kunde utläsas ur mätarställningar på diagrambladen.

Företaget hade tidigare rapporterat att fordonet inte hade använts under den perioden.

Andra tillfället utan kontroll

Myndigheten skriver vidare att det här är det andra tillfället under en treårsperiod då de inte har kunnat genomföra en företagskontroll.

Den totala sanktionsavgiften som företaget måste betala 200 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.