Hur tänker butiksägaren i Trosa kring Black Friday? Få svaret i klippet. Foto: SVT

Bokhandel i Trosa: ”Viktigast är att vi inte smittar varandra”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag är det Black Friday, som för många handlare är en viktig shoppinghögtid. Men för en bokhandel i Trosa är det i år viktigare att minska smittspridningen än att öka försäljningen.

Bokhandeln, som också säljer leksaker, har inte satsat på någon ensam kampanj under Black Friday. Istället har de spridit ut sina erbjudanden under hela veckan och erbjuder även hemleverans för de som inte vill eller kan ta sig till butiken.

– Vi har även en klocka utanför butiken som kunder kan ringa i för att få hjälp om man inte vill gå in, säger Kerstin Åkerlund, som är butiksägare.

Under tisdagen förlängdes de allmänna råden i Sörmland till och med den 13 december. Råden innebär bland annat att sörmlänningarna ska avstå från att besöka butiker och köpcentrum, för att minska smittspridningen.

Kerstin Åkerlund berättar att bokhandelns omsättning inte har sjunkit på grund av pandemin. En anledning tror hon kan vara att många tillbringat mycket tid i sina sommarstugor i Trosa och även att turismen ökade markant under sommarens hemestrar.

Kommer du att shoppa trots restriktionerna?

Ingen shopping nu! • Nej, nej, nej ingen shopping nu!
Vi borde alla tänka efter innan vi handlar. Det blir då bättre för alla. Att producera nytt hela tiden, kostar alltför mycket för vår natur. Vi borde i stället städa garderoben och bestämma oss för att göra oss av med några garderober. En garderob räcker!

Sanna • Passar på och onlineshoppar de flesta julklapparna nu då studentekonomin inte är så fet!

En sjuksköterska • På väg hem från jobbet för att återlämna en trasig produkt på en elkedja. FULLSPÄCKAT på Drottninggatan i Stockholm! Ingen hänsyn tas till avstånd. Folk springer hals över huvud för att hitta "billiga fynd" och skiter i att det är en pandemi. Är det bara folk inom vården som bryr sig längre??
Blir irriterad på att de som sköter sig blir de som straffas i slutändan. Vi som pausar våra liv för att andra beter sig som idioter rent ut sagt. Om vårdpersonal får nog, vem ska ta hand om alla sjuka? Lycka till i pandemibekämpningen!

Avveckling av Black Friday? • Borde inte Black Friday avvecklas? Och borde inte butikerna idag hjälpa till att förhindra smittspridning genom att själva avveckla Black Friday?

Davin • Gå på begravning får man INTE göra, men man välkomnas stort in till de privata köpkvarteren. REA-skyltarna sitter uppe. Nä för viktigare är det att hålla ekonomin igång - liksom innan pandemin - genom köphets. Buy-nothing-day som Jan Viklund nämner är en fin tradition.

Lina • Jobbar i butik och jag kan säga att det är lika mycket folk i vår butik som det brukar denna tid på året. Folk håller inte avstånd och klättrar i princip på ryggen på en när man jobbar så vi i livsmedelsbutiker får väl covid i julklapp.

Johan kaspersson • nej det tror jag inte men jag ska hålla alla tummar jag kan för att vänta på och shoppa för jag vill shoppa så mycke som jag kan fört annars tar det helt slut för mej och då får jag shoppa enumera om jag vill för jag väntar och väntar på att coronan ska försvinna ut ur våra liv

anna • nej, det är lite sorgligt att black friday importerats de senaste åren. Innan hörde jag mer om köpfria dagen, även om det är en reaktion på black friday. Jag ska handla lite mat, men i övrigt går jag inte i butiker nu. Shoppar, som en aktivitet, gör jag aldrig längre. Vi behöver konsumera mindre, för att minska utsläpp, spara naturresurser, och minska arbetsbördan, så folk har tid att njuta av livet. Många har hus och lägenheter fulla med saker de aldrig hinner använda, det är bara sorgligt.

Jonas • Självklart. Ärligt talat så struntar jag i restriktionerna. Jag är inte sjuk.

Lotta • Kommer försöka fynda julklappar online, Handlar det mesta online då ingen tillgång till bil, så ingen skillnad för mig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.