Nyköpings högstadium är en av skolorna där niorna under tisdagen genomfört det vanliga provet. Foto: SVT

Trots fusklarmet: Rektorer valde ändå ursprungsprovet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen meddelade Skolverket att delar av nationella provet i engelska läckt. Men trots att det fanns ett ersättningsprov har de sörmländska rektorer som SVT pratat med valt att genomföra det ursprungliga.

Omkring 100 000 elever i årskurs 9 skriver nu under tisdagen nationella provet i engelska. Men på morgonen nåddes Skolverket om att provet har spridits på sociala medier.

Peter Sund är rektor på Nyköpings högstadium.

– Vi vet att bedömningsanvisningar har cirkulerat bland elever, säger han.

Hemliga anvisningar läckta

Bedömningsanvisningarna ska egentligen bara vara kända för läraren som rättar och anger vad de ska titta närmare på i rättningen.

Varför valde ni att inte använda ersättningsprovet istället?

– Man ska hålla sig till spelreglerna och inte fuska, men det är i undantagsfall som den enskilda eleven kan påverka sitt eget resultat utan att läraren märker det. Den har koll på var eleven ligger i sin kunskap, säger Peter Sund.

”Vi känner elevernas kompetenser”

Ingmarie Lindkvist, rektor på Skiftingehus i Eskilstuna, resonerar på ett liknande sätt.

– Vi vet att valda delar kan ha varit kända. Vi känner elevernas kompetenser och skulle de prestera betydligt bättre än de gör på lektionerna så har de förmodligen tagit del av provet innan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer