Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är allvarligt”, säger prorektor Cecilia Bjursell. Hör henne berätta om hur universitet agerar när söktrycket minskar. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Trots ökning – MDU ser för få studenter som en risk

Publicerad

Under 2023 minskade antalet studenter som sökte utbildningar på Mälardalens universitet. Inför hösten 2024 ökade antalet sökande igen, men MDU ser fortfarande söktrycket som någonting att arbeta med.

– Vi såg ett minskat söktryck efter pandemin, vilket var lite oväntat, säger Cecilia Bjursell, prorektor vid Mälardalens universitet.

Antalet förstahandssökande till Mälardalens universitet minskade med nio procent på helåret 2023 i jämförelse med året innan. Det var framförallt sökande från Sverige som minskade, medan de internationella ansökningarna ökade.

– Under pandemiåren såg vi en stor ökning av antalet studenter, det var inte bara vi utan det var alla lärosäten, många passade på att gå en utbildning. Sen har vi sett ett minskat söktryck efter pandemin, vilket var lite oväntat eftersom vi tänkte att vi går mot en lågkonjunktur och vi kanske brukar se ett ökat söktryck då, säger Cecilia Bjursell, prorektor vid Mälardalens universitet.

Ökar igen

Inför hösten 2024 ökade dock antalet anmälda till utbildningar vid MDU med tio procent, enligt Universitets- och högskolerådet.

– Vi blev glada för de siffrorna, men vi måste hela tiden fortsätta förbättra oss, säger Cecilia Bjursell.

Ses som en risk

För lågt antal förstahandssökande är en risk som universitetet har identifierat.

– Vi ser det som en risk, men också en fråga vi ska jobba med i verksamheten. Det betyder kanske att våra utbildningar inte är fullt så attraktiva som de borde vara.

Bland annat är det för få som söker sjuksköterske- och civilingenjörsutbildningarna, enligt Cecilia Bjursell.

– Det finns stora behov i arbetslivet och i samhället av de kompetenserna. Så då måste vi göra analyser för att se vad det är som gör att det har blivit så, och hur vi bättre kan möta de behov som finns.

En annan risk som universitet har identifierat är för låg genomströmning, alltså att få slutför sin utbildning.

– Det är två viktiga områden att bevaka och förbättra, säger Cecilia Bjursell.

Hur kan det minskade söktrycket påverka de utbildningsprogram som finns på universitetet? Hör Cecilia Bjursell berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.