Marie Bennermo om de flyttade patienterna: ”Det görs en riskbedömning”. Foto: SVT

Trots riskerna: Många intensivvårdade flyttas från Region Sörmland

Publicerad

Sedan den första mars har ett 20-tal patienter som fått intensivvård på sjukhus i Region Sörmland flyttats – trots de stora risker det innebär.

– Jag ser inte att man hade kunnat göra på något annat sätt, säger Marie Bennermo, chefläkare Region Sörmland.

Att flytta svårt sjuka patienter innebär stora risker. En studie gjord vid Gävle sjukhus visar att dödligheten ökar med 24 procent när man flyttar patienter mellan intensivvårdsavdelningar.

– Det är allvarligt att patienterna måste flyttas. Det vi kan se att de är oftast väldigt sköra i sin andning och flyttar man dem i ambulans eller helikopter så finns en risk för komplikationer naturligtvis, säger Fredric Parenmark till Ekot.

”Saknade möjlighet att hjälpa oss”

Region Sörmland har flyttat drygt 20 patienter som fått intensivvård till andra regioner, men det är inte fler av dem som avlidit jämfört med patienter som fått vård inom regionen, enligt Marie Bennermo.

Hon berättar att det inför varje flytt görs en noggrann bedömning av vilka patienter som är bäst lämpade att flytta.

Borde ni ha flyttat personal istället för patienter?

– Vi har haft kontakt med andra regioner vid ett tidigt skede och frågat om de haft möjlighet att hjälpa oss med personal, men i början av pandemin visste inga regioner vart det skulle ta vägen någonstans. Därför hade andra regioner inte möjlighet att hjälpa oss med personal, säger Marie Bennermo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.