Tryckt stämning efter varslet

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen var i dag tryckt på Nyköpingsföretaget Eberspächer, efter det stora varslet som berör 200 personer.

– Det känns förjävligt, man är orolig. Man vet ju inte vad som ska hända riktigt, säger Marina Mansikka-Aho.

– Det blir som en chock, fast man vet att det skulle ske, säger Conny Andersson.

200 personer berörs

I dag arbetar 800 personer på företaget som tillverkar bland annat avgasreningssystem till bussar. På grund av en stor kund växte företaget kraftigt, som mest arbetade 1100 personer här, men nu ska personalstyrkan minskas rejält ner till 600 personer.

– Vi har byggt upp nya produktionslinor som är automatiserade, alltså robotsvetsning och med en ny teknik och nya sätt att arbeta så behövs mindre personal, säger Sune Weigardh ordförande IF Metall.

Beskedet var inte oväntat

Beskedet som personalen fick i går kom inte som en överraskning, berättar Marina Mansikka- Aho.

– Nej, det gjorde det inte. Det har varit på tal ganska länge om att de ska dra ned på både personal och tjänstemän och rensa upp så att säga.

Runt 200 personer berörs av neddragningen. 90 varslas, 60 av dem är medlemmar i IF metall och 30 av dem är tjänstemän. Dessutom berörs ett hundratal personer anställda via bemanningsföretag.

– Vi väntar nu på företaget om en konsekvensanalys, vad betyder det för dem som arbetar och kommer att arbeta kvar? Vi vill ha en organisationsplan och det betyder att på sikt kommer vi att ha förhandlingar med företaget, säger Sune Weigardh.

”Kan bli tungt för Nyköping”

Utöver de 200 anställda som berörs av varslet på Eberspächer, meddelade kärnteknikföretaget Studsvik utanför Nyköping igår att 25 anställda varslas. En situation som kommer att bli kännbar i kommunen.

– Det är klart att varsel påverkar alltid kommunen och arbetsmarknaden här. Sen ser arbetsmarknaden i Nyköping ganska god ut om man nu tänker på de siffror du säger så kommer det att bli tungt för Nyköping, säger Kristin Braag sektionschef arbetsförmedlingen, Nyköping, Oxelösund, Trosa.

– Jag vet ju att det är svårt för mig att få ett nytt jobb, eftersom jag är 60 nästa år, säger Conny Andersson, som tillsammans med kollegorna diskuterar beskedet i rökrutan utanför företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer