Tufft för arbetsgivare utan nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Trots att migrationen till Sverige aldrig varit så hög som den är idag har allt fler nyanlända ett jobb att gå till. Något som dessutom är positivt för den svenska arbetsmarknaden totalt, menar Arbetsförmedlingen.

För tre år sedan var det bara fem av 100 invandrare med uppehållstillstånd som fick ett jobb. Årets siffror visar en ökning där 20 av hundra har ett arbete att gå till. Så ser det ut i landet och Sörmland ligger inte långt efter.

– Dels har arbetsmarknaden förbättrats under de senaste två-tre åren vilket har skapat en ökad efterfrågan på arbetskraft, dels är pensionsavgångarna fortsatt mycket höga i landet och kommer att vara det under flera år framöver, säger Jens Lotterberg, utredare på Arbetsförmedlingen.

Sörmland – nyanlända i jobb

– En annan faktor som påverkar är att arbetslösheten i många grupper är låg och man kan nästan prata om full sysselsättning i grupper inrikesfödda och i åldrar från 30 år och uppåt. Det betyder att den fria arbetskraften som finns går att hitta bland de nyanlända i allt större utsträckning.

För lite arbetskraft och för lågt skatteunderlag

Enligt Jens Lotterberg handlar det alltså om att kompetensen som många arbetsgivare letar efter idag saknas bland dem som söker jobb, till exempel finns det för få läkare och ingenjörer. Här kan dagens flyktingar som redan har den rätta kompetensen från sina hemländer spela en viktig roll på arbetsmarknaden

– Vi har en sådan situation rent demografiskt i landet som gör att arbetskraften skulle minska utan det här tillskottet. Det kan få väldigt allvarliga konsekvenser för behovet av arbetskraft och även för skatteunderlaget. Med ett ökat utbud har vi chans att hela tiden öka både skatteunderlag och sysselsättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland – nyanlända i jobb

Mer i ämnet