Oxelösundsbon stoppades i tullen i Malmö på väg hem från Tyskland. Foto: ARKIVBILD/Johan Nilsson/TT

Tullen beslagtog 300 liter sprit och öl av Oxelösundsbo

Uppdaterad
Publicerad

Oxelösundsbon var på väg hem från Tyskland sommaren 2020 när han stoppades av tullen i Malmö. I bilen fanns 50 liter sprit och cirka 250 liter öl som mannen köpt under resan. Tullen trodde inte på att mannen tänkt använda allt för eget bruk och beslagtog drycken.

Mannen hävdade i förhör att han tänkt dricka alkoholen själv och ge bort delar av den till vänner utan att ta betalt. Men tullen trodde inte på hans historia.

Två månader tidigare hade mannen stoppats i en annan kontroll, då med 165 flaskor sprit i bagaget. Detta i kombination med att han inte hade någon särskild fest planerad gjorde att tullen valde att omhänderta drycken.

Ingen planerad fest

Efter beslaget har mannen haft möjlighet att lägga fram bevis för att han planerat en fest eller någon liknande tillställning, men det har han inte kunnat göra. Därför har tullen nu bestämt sig för att han inte kommer få tillbaka drycken.

Mannen var skyldig att betala skatt på 12 600 kronor för alkoholen, men eftersom tullen inte lämnade tillbaka drycken till mannen behöver han i stället bara betala ett transporttillägg på 5 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.