Foto: Storyblocks

Turerna kring Joint Academy

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har Region Sörmland och det digitala vårdföretaget Joint Academy varit i en konflikt. Och för andra gången på ett år prövas frågan rättsligt. Men vad handlar egentligen konflikten om och vad händer nu?

Joint Academy har funnits i Sörmland sedan februari 2020 och arbetar med vård för artros. Via en app har företaget en så kallad artrosskola där patienter får lära sig att träna för att hantera sjukdomen.

Men användandet av appen har diskuterats och lett till rättsliga tvister. I klippet ovan får du veta turerna kring företaget och Region Sörmland.

Detta är artros:

Artros är en sjukdom som sitter i hela leden, men framförallt i ledbrosket. Symptomen för sjukdomen är bland annat att man får ömma och stela leder. Man kan få artros i kroppens alla leder där det finns brosk men det som man hör talas om mest är artros i knän och höfter.

Var tionde man och var femte kvinna över 60 år har artros. Det blir vanligare med åren men är inte en del av det naturliga åldrandet.

Fysisk aktivitet är effektivt mot besvären, även om det kan göra ont medan man utför den.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.