Flera patienter ska ha använt appen 70 gånger. Hör några exempel på vad regionen hittat i granskningen av Joint Academy i klippet ovan. Foto: SVT/TT/Fredrik Sandberg

Region Sörmland granskar digitalt vårdföretag – kräver tillbaka närmare en miljon kronor

Publicerad

Region Sörmland granskar det digitala vårdföretaget Joint Academy – detta efter att man upptäckt att ett större antal patienter använt appen många gånger fler än vad regionen anser är nödvändigt. Och regionen kräver nu tillbaka 839 000 kronor.

Joint Academy är ett av de digitala vårdföretagen som utgår från Sörmland. Företaget driver en digital artrosskola och används av personer över hela Sverige. Joint Academy äger sedan en tid Frösjö vårdcentral i Gnesta och fakturorna för utomlänspatienter går därför via Region Sörmland. Mellan januari och september i år hade företaget fakturerat regionerna för 436 000 besök.

Skärpta krav

Hur många besök som är nödvändigt i appen har varit en stötesten mellan Region Sörmland och företaget. Nyligen togs ett beslut där regionen skärpte kraven. Regionen anser att tio besök är tillräckligt men företaget håller inte med och har överklagat till förvaltningsrätten.

Joint Academy har tidigare fått kritik från Region Skåne. Regionen har betalat miljonbelopp och är kritisk till resultaten.

– Vi vet inte om den här appen har medicinsk nytta. Bolaget säger det men det är inte prövat någonstans, sa Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne till SVT Nyheter Skåne då.

Joint Academy menar att det finns vetenskap bakom och att de kan ge mer frekvent vård än vad regionen kan erbjuda.

Regionen granskar

Hittills i år har Sveriges regioner betalat nästan 121 miljoner kronor för besöken hos Joint Academy. I en granskning utförd av Region Sörmland har det väckts flera frågor. Man har bland annat hittat omkring 3 000 besök som Joint Academy fakturerat felaktigt, vilket enligt företaget beror på ett misstag.

– Vi har krediterat regionen för det, säger Leif Dahlberg, medicinsk chef på Joint Academy.

Men regionen är fortsatt kritisk och menar att appen har använts för mycket:

– Vi har försökt få svar på vad de här besöken innehåller, men vi har inte fått någon förklaring som vi kan förstå, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare på e-hälsoval i Region Sörmland. 

I klippet ovan ger han några exempel på vad man hittat i granskningen. 

Detta är artros:

Artros är en sjukdom som sitter i hela leden, men framförallt i ledbrosket. Symtomen för sjukdomen är bland annat att man får ömma och stela leder. Man kan få artros i kroppens alla leder där det finns brosk men det som man hör talas om mest är artros i knän och höfter.

Var tionde man och var femte kvinna över 60 år har artros. Det blir vanligare med åren men är inte en del av det naturliga åldrandet.

Fysisk aktivitet är effektivt mot besvären, även om det kan göra ont medan man utför den.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.