Hör mer om den digitala atrosvården och Region Skånes syn på appkostnaderna i klippet. Foto: Fredrik Persson/TT/SVT

Läkarbråk om artrosapp – kollegor anmäler till Konsumentverket

Uppdaterad
Publicerad

Sexton professorer i ortopedi kritiserar i Läkartidningen den starkt växande appen Joint Academy som används för att behandla knä- och höftledsartros. Nu har vårdappen också anmälts till Konsumentverket.

Debatten om appen Joint Academy, som utvecklats av ett Malmöbaserat företag, har förts i Läkartidningen där sexton professorer riktat kritik mot ”en allt aggressivare kommersialiserad marknadsföring” av appen.

Läkarna menar att företaget saknar belägg för sina påståenden och är ute efter att öka försäljningen av sin digitala behandling.

Två skånska pensionerade professorer i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus i Lund är drivande i kritiken mot vårdappen, bröderna Urban och Anders Rydholm. Ingen av dem vill låta sig intervjuas i SVT Nyheter Skåne. Urban Rydholm skriver i ett mejl att de vill ”undvika personliga vendettor i nyhetskanaler”.

Anmälan till Konsumentverket

I centrum för striden om vårdappen står en annan läkare och seniorprofessor i ortopedi, Leif Dahlberg, som tillsammans med sin son har tagit fram appen Joint Academy.

Bröderna Rydholm har anmält marknadsföringen av appen till Konsumentverket som vilseledande. De skriver i sin anmälan att personer som får behandling för ont kring höft eller knä får diagnosen artros genom kommunikation via appen men utan klinisk undersökning.

”Detta står i strid med Socialstyrelsens nationella riktlinjer som kräver klinisk undersökning som underlag för diagnosen artros. Den hjälpsökande vilseleds därmed att tro att det går att få diagnos enbart digitalt”, skriver de i sin anmälan.

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne kallar Urban Rydholm Joint Academy för ”ett geschäft av sällan skådat slag”. (Geschäft är ett tyskt ord som i svenskan oftast används med nedsättande betydelse, verksamhet endast för att tjäna pengar. Källa: Svenskt ekonomilexikon).

Tillbakavisar kritiken

Ortopeden bakom appen, Leif Dahlberg, tillbakavisar kritiken om ekonomiska motiv.

– Jag förstår inte argumentet. Patienterna får inte den behandling som Socialstyrelsen föreskriver. På tio år har vården gett fem procent av patienterna behandling.

Han menar också att läkarkollegorna, som anmält appen till Konsumentverket, har fel när de hävdar att diagnoser ställs utan undersökning.

– Det går att göra en klinisk undersökning via app i dag. Det behövs inte någon befinner sig på samma plats, säger Leif Dahlberg.

Vi har tidigare berättat att Region Skåne förra året betalade 9,7 miljoner kronor för appen Joint Academy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.