I klippet berättar Elenore Ingårda, gruppchef för polisens avdelning för grova brott, och Elin Johansson, kommunpolis, om den senaste tidens skjutningar i Eskilstuna. Foto: SVT

Två häktade för skjutningen i Råbergstorp

Uppdaterad
Publicerad

22.32 på fredagskvällen uppfattade en polispatrull något som lät som en skottlossning i Råbergstorp i Eskilstuna. 12 minuter senare kunde två personer gripas i Munktellområdet. Nu har de häktats för försök till mord och grovt vapenbrott.

Under torsdagen förra veckan sköts en man i närheten av flera förskolor och en skola i Fröslunda. I det fallet finns ingen misstänkt gärningsman.

Efter skotten utökade polisen sin närvaro i området. Både för att öka tryggheten i stadsdelen, men också för att allmänheten ska kunna tipsa polisen.

Vill ha tips

– Vi behöver mer information. Låt oss avgöra vad som är viktigt, säger Elenore Ingårda, gruppchef för polisens avdelning för grova brott.

Den polisiära närvaron i området visade sig även vara värdefull ur en annan aspekt. Ett dygn senare, vid 22.30-tiden på fredagskvällen, inkom ett flertal samtal till polisen om en skottlossning i närliggande Råbergstorp. Men även en polispatrull hörde skotten vilket gjorde att polisen snabbt var på plats och kunde ta upp jakten på två misstänkta gärningsmän.

Prejades av polisen

De misstänkta, 23 respektive 27 år gamla, färdades på moped och prejades av polisen i Munktellområdet. De greps och i samband med prejningen fick de lättare skador – en fick en skada i huvudet, den andra i benet.

De har anhållits av åklagare och är skäligen misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott. Under måndagen häktades de och misstänks på sannolika skäl för försök till mord samt grovt vapenbrott.

– De förnekar brott, säger åklagare Åsa Kullgren.

Efter händelsen i Råbergstorp har polisen säkrat spår på platsen.

Koppling utreds

– Jag vill inte gå in på vad det handlar om för beslag som gjorts, säger Elenore Ingårda.

I nuläget ser polisen ingen självklar koppling mellan de båda skjutningarna, även om det är något som utreds.

I samband med skjutningen i Råbergstorp ska husfasad och fönster ha skadats, men polisen vet inte om någon specifik person kan räknas som brottoffer.

– Vi har ingen skadad person som vi känner till, sen blir de som bor där målsäganden, säger Elenore Ingårda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.